Nämä tehtävät ovat osa Haaga-Helian Linux palvelimet -kurssia, jonka vetäjänä on Tero Karvinen.

Tehtävät:

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin.

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

Taustatietoa: Koneena tehtävässä oli Lenovon ThinkPad T440, käyttöjärjestelmänä Win10.

a) Aloitin lataamalla sopivan version Xubuntusta(16.04). Seuraavaksi hain RufusPortablen. Muistitikkuna oli Kingston DataTraveler 100 G3 16GB. Livetikun luominen ei kuitenkaan onnistunut Rufuksen avulla – ei käyttämällä jo koneella olevaani .iso -tiedostoa, eikä Rufuksen kautta ladattavalla Xubuntun versiolla. Rufus vain jämähti kuvassa näkyvään vaiheeseen.

rufus

UNetbootin valikoitui seuraavaksi kokeiltavaksi ohjelmaksi, ja sillä onnistuin luomaan livetikun. Uudelleenkäynnistin koneeni, painamalla F12 pääsin buuttivalikkoon, josta valitsin USB HDD:n.

boot

Xubuntu tikulta käynnistyi ongelmitta. Testasin käyttöjärjestelmän toimivuuden mm. määrittämällä verkon, avaamalla nettiselaimen ja surffaamalla hetken.

Päätin asentaa Xubuntun Windows 10:n rinnalle, ja aloitin asennusprosessin. Lähdin ensimmäisenä suorittamaan levypartitioinnin Windowsin puolelta. Partitiointi ei kuitenkaan onnistunut pirstaloituneisuuden vuoksi, joten jouduin hautaamaan idean rinnakkaisasennuksesta. Otin käyttöön Hyper-V:n Microsoftin ohjeistuksen mukaisesti ja asensin Xubuntun virtuaalisena.

vm

b) Tein sudo lshw -short -sanitize listauksen livetikun kautta, sillä virtuaalisena tiedot olivat vähintäänkin suppeat. Tikkulistaus näytti seuraavalta:

lshw_1lshw_2

c) Asensin Gimpin, VLC:n sekä FileZillan. Gimp toimii mainiosti kuvankäsittelyyn, vaikka käyttöliittymä tuntuikin sekavalta hardcore PhotoShoppaajalle. VLC ei tuntunut yhtä näppärältä kuin BSPlayer, mutta tämäkin on tottumiskysymys. FileZillalla en luonut yhteyttä ulkopuolelle, mutta ulkoasu muistutti hyvinkin paljon WinSCP:tä.

d) Gimpin lisenssi on vapaa, joka tarkoittaa, että lähdekoodi on muutettavissa ja ohjelmaa sekä siihen tehtyjä muutoksia saa jakaa. VLC:n sekä FileZillan lisenssi on GNU GPL 2.

e)

Photoshop – kuvankäsittely – Gimp

Office-ohjelmat – tekstinkäsittely, esitysten laatiminen – LibreOffice

Chrome – selain – Chromium

Spotify – musiikin striimaus – Spotify

Brackets – koodausalusta – Brackets

WhatsApp – pikaviestin – Whatsie (unofficial)

WinSCP –  tiedostonsiirto-ohjelma – FileZilla

BSPlayer – mediasoitin – VLC

f) Varmuuskopioin tietoni ulkoiselle kovalevylle ennen yritystäni asentaa Xubuntu livetikulta Windowsin rinnalle.

Lisätietoa kurssista sekä tehtävänanto: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op

Advertisements